Tonnilla saa tonnin työntekijän

Facebookia selatessani vastaan tuli Lentopalloliiton mainos Tutor-ohjelmasta, joka ei työtarjouksensa puolesta ole oikeastaan hassumpi. Siinä selvästi lukee, mitä tutorilta ja seuralta edellytetään ja mitä ne saavat, ja mikä parasta – sanotaan suoraan kuinka paljon tutorille maksetaan. Nyt te kaikki urheilualaa tuntemattomat siellä naurahdatte. Mutta karu totuus on, että urheiluseurojen työpaikkailmoituksissa ei juuri koskaan sanota paljonko palkkaus on. Katsokaa vaikka itse läpi lajiliittojen ja seurojen ilmoitukset.

Itse asiaan: moni valmentaja varmasti pitää 20 euron tuntihintaa ihan mukiinmenevänä korvauksena. Jonkun mielestä summa on jopa paljon suurempi kuin mitä siitä pitäisi maksaa. Minun mielestäni hinta on jossain naurettavan ja säälittävän välimaastossa. Miksikö? Koska kaikki lasten liikunnasta ja urheilusta tietävät kyvykkäät ja hintatietoiset konsultit ovat paremmin palkatuissa töissä ja heidän vapaa-ajallensa on laitettu paljon korkeampi hinta.

Veikkaanpa, että 100 seurakäyntitunnin suunnitteluun ja matka-aikoihinn menee todellisuudessa n. 150 tuntia eli kuukausipalkaksi muutettuna se  on 2000 euroa. Minkälaisen konsultin saa bisnesmaailmassa kuukaudeksi sillä rahalla? Minkälaisia tyyppejä nyt yritetään hakea? Tietysti jollekin tuo raha kelpaa, sillä se on ihan pätevä lisä, mutta todellisuudessa tonnilla saa tonnin kaverin.

Aina välillä kuulee tarinoita, kuinka jollain urheiluseuralla on vaikeuksia saada yhtä työntekijäänsä ruotuun. Nämä tyypit ovat perinteisiä “tonnin kavereita”, sillä kyseisen palkkaluokan kuukausipalkalla on vaikea saada pätevää väkeä. Maksamalla polkuhintaa saa vain nuoria, työelämäänsä aloittavia aikuisia sekä ihmisiä, joita kukaan muu ei palkkaisi.

Jos haluaa saada laatua, siitä pitää maksaa. En halua väittää, että matalapalkkainen työntekijä on epäpätevä, mutta osaavilla ihmisillä on myös palkkaneuvottelun taito ja yleensä kattava tarjonta työelämän taidoista ja erityisosaamisesta. Yhden asian miehet jumittuvat tonnin kavereiksi ja siitä kuopasta on vaikea nousta pois.

Suosittelen lukemaan Mikko Mäntylän ainaennenkin.fi -sivuille kirjoittaman blogipostauksen juniorivalmentajan palkoista ja miten sitä voisi korottaa. Tonnin kaverit käyttävät tämänkin ajan johonkin muuhun.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Onhan summa naurettava korvaus erityisesti siihen nähden, että kyseessä on ns. huippuammattilaisen tehtävä.
    Fortum tutor ohjelma kuitenkin tarjoaa verrattoman ammatillisen kehittymismahdollisuuden. Jalkapallon tutorithan ovat lähes poikkeuksetta nimenneet oman kehittymisensä valmentajana syyksi lähteä ohjelmaan mukaan. Fortum tutorina toimiminen voi näyttää CV:ssä todella hyvältä, mutta viimekädessä se riippunee myös siitä millaisen kuvan tutorit onnistuvat itsestään antamaan.

Comments are closed