Tapiolan Hongan pitäisi nostaa kausimaksujaan

Helsingin Sanomat julkaisi tänään uutisen, jossa espoolainen juniorikoripalloseura Tapiolan Honka kertoi, että kausimaksuun avustusta hakevien määrä on kasvanut niin voimakkaasti, ettei seura voi enää kompensoida mitenkään järkevää summaa kaikille. Tässä seuran alkuperäinen tiedote.

Ensinnäkin haluan sanoa, että tämä on valitettavasti todellisuutta ja ilmiö tulee luultavasti kasvamaan, sillä ammatimaiselle junioritoiminnalle on koko ajan kasvava tilaus, joten kausimaksut jatkavat nousuaan samaan malliin. Toiseksi, vanhemmat ovat keskimäärin valmiita maksamaan enemmän, jos toiminta paranee. Harva on valmis huonontamaan oman lapsensa urheilutoimintaa.

Sillä oletuksella, että kaikille lapsille sosioekonomisesta asemasta riippumatta halutaan tarjota kilpaurheiluharrastus, näen Hongassa ja miksei muissakin urheiluseuroissa kolme vaihtoehtoa vajeen paikkaamiseksi:

  1. Hankitaan sponsoreita tukemaan toimintaa.
  2. Leikataan kustannuksista, kuten esim. olosuhteista, kilpatoiminnan kustannuksista tai valmennuksista eli huononnetaan toimintaa.
  3. Nostetaan kausimaksuja

Huomautan, että kohdat eivät ole toisiaan poissulkevia. Tarkastellaan kohtia hieman tarkemmin:

Sponsorien hankkiminen on ylivoimaisesti ongelmattomin tapa tukipotin kasvattamiseen ja toivon, että Honka siinä onnistuu. Mutta toisin kuin usein muistetaan, se ei ole helppoa eikä ilmaista. Isossa seurassa siihen on pakko asettaa työntekijä. Verkostoja pitää myös ylläpitää. Sponsorien hankkimisesta tulee liian usein hanke eli projekti, jolle on hankalaa löytää kestävyyttä ja jatkuvuutta.

Toiminnan huonontaminen ei saa koskaan keneltäkään suosituksia. Mutta sen sijaan, että huononnetaan itse valmentajista, niin kilpaurheilussa pitäisi vakavasti miettiä vaihtoehtoa leireille ja turnausmatkoille. Näistä on huomattavan paljon helpompi leikata kuin perustoiminnasta, joka muutenkin on halpaa. Toiminnan huonontaminen on kehno tapa säästää, koska (kuten aiemmin mainittiin), keskimäärin vanhemmat haluavat parempaa, eivät halvempaa toimintaa.

Mutta entä jos Hongassa nostettaisiin kausimaksuja? Uutisessa mainittiin, että tarvetta on kymmenille tuhansille euroille ja se jaetaan sadalle hakijalle. Oletetaan, että tuo summa on 50 000 € ja että kausimaksujen nosto ei tuo kenellekään enempää maksuvaikeuksia. Jäljelle jäävät 1300 jäsentä maksaisivat vuodessa 40 euroa enemmän. Olisiko se kenellekään ongelma?

Itse nostaisin kausimaksuja. Kun tätä ratkaisua eräällä ei-urheilualan toimijalle esittelin, hän pohti miten reilua on, että toiset maksavat toisten harrastuksen. No, sehän on tämän pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan idea…Bookmark the permalink.

Comments are closed