Mitä tekee Bisons?

Loimaan Bisons ilmoitti tänään yhtiöittävänsä toiminnan ja keräävänsä osakeannilla 250 000 € jo alkupääomaksi kerätyn toisen samansuuruisen rahatukun rinnalle. Bisonsilla on ilmeisesti jatkossa ajatus laajentaa Bisons-perhettä urheilun ulkopuolelle.

Seuran omistaa jatkossa Bisons Oy, joka jatkaa Bisonsin toimintaa osakeyhtiönä. Yhtiöittäminen on ollut suunnitteilla jo pitkään ja toteutus on osa joukkueen sekä koko Bisons-brändin toiminnan ammattimaistamista.

 

Mielestäni on erinomaista, että Bisons on tienraivaaja koripallo- ja urheilumaailmassa osoittaen että toivoa ja elämää on muuallakin kuin helsinkiläisissä urheilumassoissa. Olen myös varma, että Bisons saa verkostostaan keräämänsä rahan kasaan, saisi varmaan enemmäkin.

Herää kuitenkin muutama olennainen kysymys: Miten urheiluseuran, joka on aatteellinen yhdistys ja aina jäsentensä omistama, voi siirtää osakeyhtiön omistukseen? Millä bisnesmallilla Bisons Oy ajattelee tuottaa voittoa jaettavaksi omistajilleen? Miksi tämä näyttää ulospäin pelkältä varainhankinnalta?

Suomalaisista edustusurheilujoukkueista aitoa voittoa on (toisinaan) takonut vain HJK pelaajakaupoilla ja satunnaisella euromenestyksellään. Hjallis Harkimo on tehnyt Hartwall-areenallaan rahaa, joka on upotettu Jokereihin. Bisneksenä urheilu on keskimäärin todella huonoa, voin ainakin näin espoolaisena kertoa.

Veikkaan, että Bisons Oy mallintaa jollain tavalla Hartwall-areenaa, jonka kautta tavoite on järjestää Euroopan-luokan olosuhteet Varsinais-Suomeen. Laajalle urheilukentälle voisi hyvinkin kiinnostaa sijoittajia, joille veikkaan kerrottavan aika paljon tarkempia ajatuksia kuin osakeantitiedotteessa. Ylimääräistä rahaa ei varmaan Bisons-organisaatiossa tällä hetkellä pyöri, kun viime kausilta jäi pois pääsponsorikin, joten rahoja toiminnan kehittämiseen tarvittaneen kipeästi.

bisons_logo_paa[1]Pinnalle jää silti dilemma yhdistyksen kanssa. Koripalloliiton sääntöjen mukaan sarjapaikka kuuluu jäsenyhdistykselle, joka on myös sen pelaajien lisenssiseura. Tällä hetkellä tuo sarjapaikka kuuluu Loimaan Korikonkarit ry:lle, mutta ilmeisesti LoKoKo Bisons ry pyörittää päivittäistoimintaa ja vastaa kaikesta rahoituksesta. Koripalloliiton sääntöjen mukaan sarjapaikkaa ei voi siirtää kuin tätä tarkoitusta varten perustettavalle uudelle yhdistykselle, joten LoKoKo Bisons ry ei voi tuota sarjapaikkaa saada hallintaansa. Veikkaan, että tämä ei ole organisaation yleisessä tiedossa – tai ainakaan sijoittajien.

Jään kiinnostuneena odottamaan, mitä uutta Bisons keksii ja mitkä ovat heidän uudet aluevaltauksensa. Onko muuten jollain tietoa, mitä tapahtui Kim Degenhardtille, joka kesäkuussa valittiin Bisonsien toimitusjohtajaksi?

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed