Miksi yhdistystoiminta ja urheilu on huono yhdistelmä?

Twitter-keskusteluni Jussi Leppälahden alias Kyninhon (jolla on muuten loistavia kirjoituksia blogissaan, suosittelen) kanssa raapaisi vähän otsikon pintaa. Aihe on ollut toisesta suunnasta tarkastellen jo edellisessä kirjoituksessani ja se on muhinut kallon luiden sisällä jo pitkään.

Otsikko on tietysti tahallinen kärjistys, sillä yhdistystoiminta sopii edelleen talkoopohjaisiin seuroihin kuin se kuuluisa nenä päähän. Niihin, joissa osa valmentajista ja ohjaajista saavat ehkä kertakorvauksen toiminnastaan, mutta ainakin hallinto tehdään kokonaan vapaaehtoisvoimin. Tällaisen yhdistyksen hallitus päättää ja tekee itse, kerää rahaa ja hoitaa kaiken mitä kukaan muu ei halua tehdä. Sattumaa tai ei, nämä seurat eivät todellakaan ole missään päin Suomen maatamme hallitsevana osapuolena omassa lajissaan menestykseltään terävintä kärkeä.

En halua kritisoida talkootyötä. Näinä aikoina on erittäin hienoa, että joillain ihmisillä on vielä halua tehdä pyyteettömästi joidenkin toisten eteen töitä. Mutta jo evidenssi osoittaa, että kilpaurheiluun tämä malli ei todellakaan ole se sopivin. Mainittakoon, etten pidä talkootyönä sitä, että aikuiset ompelevat lasten esiintymisasuja yötä myöten ennen kisoja, koska on pakko. Oikea talkootyö on sitä, että ihmiset ovat vapaaehtoisesti mukana. Yksi monista lasteni urheiluharrastusta ohjaavista valinnoista tulee olemaan se, kuinka paljon minun odotetaan osallistuvan tekemiseen. Voitte arvata, kuinka paljon minua kiinnostaa seistä lokakuun aamupakkasissa käristämässä makkaraa. (Oikea vastaus: kiinnostaa, jos saan valita voinko tulla vai en.)

Takaisin aiheeseen: yhdistysmuoto on aikansa elänyt ammattimaisissa urheiluorganisaatioissa. Se ei enää sovi seuroihin, joissa on palkattuja hallinnon henkilöitä, vaikka poikkeuksia varmastikin on. Perustelen tässä miksi.

 

1. Hallituksessa on vastuita, mutta ei vapauksia

Ammattimaisissa urheiluyhdistyksissä palkatut toimihenkilöt vastaavat hallinnosta ja hyvä näin. He vastaavat olosuhteista, laskutuksesta, valmennuksesta eli koko operatiivisesta toiminnasta. Mitä jää jäljelle? Toiminnan tarkkailu, budjetin suunnittelu ennen vuosikokousta ja strateginen suunnittelu, joista viimeinen ei kiinnosta ketään eikä sitä kukaan juuri osaakaan. Emme voi kieltää, etteikö toimihenkilöillä olisi paras substanssiosaaminen ja siksi on luonnollista että he vastaavat pitkälle operatiivisista toiminnoista, mutta se jättää hallitustyöskentelyyn aika kurjan feeliksen. Riskit jäävät, mutta itse ei saa päättää juuri mistään. Ei kovin seksikäs luottamustoimi.

Erona yritystoimintaan on se, että luottamusjohdolla ei ole mitään motivaattoria osallistua tai onnistua. Ei bonuksia, ei palkkioita, ei mitään. Vain pelko persauksissa, että toimihenkilöt eivät vedä koko hommaa pakkasen puolelle.

 

2. Puheenjohtajaksi pyrkii lopulta joku, jolla on halu muuttaa toimintaa

Edellisestä kohdasta johtuen (ja tietysti siitä että ihmiset ylipäänsä kaihtavat palkkamattomia luottamustoimia) hallituksiin ja johtokuntiin ei ole suurta tunkua, vaan sinne yleensä jopa pitää vähän totuutta muokkaamalla houkutella ihmisiä. Lopulta seuran puheenjohtajaksi aina jossain välissä valikoituu joka, jolla ei ole a) ymmärrystä kyseisen seuran lajista sekä b) ymmärrystä että hänellä ei ole ymmärrystä. Tämä korreloi vahvasti muutoshalukkuuden kanssa, sillä kaikkihan me haluamme jättää jälkemme tavalla tai toisella historiaan. Tämä vaarallinen yhdistelmä voi aiheuttaa yhdistyksessä merkittävää tuhoa, sillä tiedän yhden jos toisenkin urheiluseuran, jossa tällainen puheenjohtaja keskittyy lillukanvarsiin sivuuttaen täysin seuran mission, vision ja strategian. Lopputuloksena on aina enemmän tai vähemmän tehtäviinsä kypsynyt toimihenkilö. Epäpätevä puheenjohtaja ei osaa tunnistaa pätevää työntekijää, ei ymmärrä tämän tuomaa arvoa eikä osaa määrätä tälle olennaisia työtehtäviä.

Jos olette koskaan katsonut Gordon Ramsayn tähdittämää Kurjat kuppilat -sarjaa, niin huomaatte että monesti ongelmaravintolan omistajalla on tapana puuttua täysin epäolennaisiin asioihin ruoan laadun kustannuksella. Syystä tai toisesta nämä ravintolat ovat aina konkurssin partaalla.

 

3. Kaupallisuus tekee jäsenistä asiakkaita

Talkooseurassa jäsenet tuntevat toisensa ja ajavat yhteistä asiaa. Ammattimaisessa urheiluorganisaatiossa, jossa kaupallisuus on korostunut, jäsenet mieltävät itsensä enemmän asiakkaiksi kuin jäseniksi. Rahalle haetaan vastinetta ja jos sitä ei ole tarpeeksi, vaihdetaan myyjää. Tällaisessa organisaatiossa ihmisten kiinnostus rajoittuu omaan joukkueeseen ja/tai omaan kilpailusuoritukseen sekä -menestykseen. Kokemukseni mukaan ei ketään kiinnosta, että seura on saanut 43% lisää jäseniä tilikauden aikana (ei se aina kiinnosta edes luottamushenkilöitä). Tärkeintä on se, että saatu valmennus vastaa omia tarkoitusperiä ja motivaatiota. Tai että B-pojat voittivat tänä vuonna SM-kultaa. Asiakkuus saa aivan eri lähestymistapoja kuin jäsenyys.

Haluan korostaa, että pidän tällaista lähestymistapaa paitsi hyvin luonnollisena niin myös muuten erinomaisena. Jos toiminnasta maksetaan jollain tasolla merkittäviä summia rahaa, siitä pitää myös saada vastine, jonka yritys/yhdistys on luvannut. Yhdistyksillä on muuten hyvin harvoin lupauksia toiminnan laadusta, vaikka ne perustelevat toimintaansa ammattimaisuudella. Jos haluatte saada vihaisia katseita toimihenkilöiltä ja ammattivalmentajilta, ottakaa tämä esiin vuosi- tai hallituksen kokouksessa.

 

4. Meitä ei silti kiinnosta asiakas

Ryttyilevälle jäsenelle näytetään ovea nopeasti, sillä kellään organisaatiossa ei ole palkka- tai muuta kannustinta saada mahdollisimman paljon rahaa sisään seuraan, mikä tarkoittaa että ongelmat kannattaa lakaista ovesta ulos mahdollisimman nopeasti. Kun kellään ei ole taloudellista intressiä, ei synny asiakasketjua. Valmentajalle ja hallitukselle on huomattavasti helpompaa, kun se asioista meuhkaava isä vaihtaa seuraa – ja voi olla, että yrityksessä kävisi aivan samoin, mutta väitän, että saman alan yrityksessä asiaan yritettäisiin oikeasti puuttua. Urheiluseurassa ollaan tyytyväisiä, kun kakkosjengi lopettaa – ei tarvitse noillekaan enää antaa arvokasta kenttäaikaa. Ketään ei kiinnosta se kasa euroja, jonka kyseinen joukkue tuo seuraan, sillä menestys on ainoa kiinnostava asia.

 

5. Mikä ihmeen missio?

Useimmilla (ja kaikilla hyvillä) organisaatioilla on missio eli toiminnan tarkoitus, joka on lopulta se mittari jonka mukaan toimintaa tarkastellaan. Suurimmalla osalla seuroista tämä ei näy millään tavalla ja vaikka näkyisikin, sitä ei pidetä mittarina. Jos tarkoitus on tehdä mahdollisimman hyvin menestyvää urheilua, niin sen mittari on menestys suhteessa käytettyihin euroihin – ei mikään muu. Suurimmalla osalla seuroista missio on jotain tällaista diibadaabaa:

Toimintamme tarkoituksena on juniorijääkiekkoilun ylläpitäminen ja kehittäminen Jyväskylän seudulla luomalla edellytykset harrastaa jääkiekkoa sekä kilpa- että harrasteurheilutasolla.

Suomeksi: “Haluamme juniorisarjoissa menestystä hinnalla millä hyvänsä.”

Menestyksen havittelu ei ole paha asia. Se on todella hyvä asia. Moraalisesti alhaista on se, että seuran vanhempainillassa voidaan sanoa jotain lapsilähtöisestä toiminnasta, kaikkien huomioon ottamisesta sekä omien motivaatio- ja taitotekijöiden huomioimisesta, jos totuus on se että valmennus on juuri sitä mitä se pena tai make siellä valmennusaitiossa päättää tehdä.

En tiedä onko tämä juuri yhdistysmuotoinen ongelma, mutta yhdistyksissä se ainakin on mahdollista. Urheiluseurassa ei koskaan tiedä mitää saa, kun tilaa.

 

6. Vuosikokous voi aina muuttaa kaiken

Vaikka seuralla olisikin pätevät toimihenkilöt, jotka seurassa pyörittävät arkea, ja pätevä puheenjohtaja, voi seuran vuosikokous aina muuttaa koko pakan. Niin kurjaa kuin se onkin, niin tavallinen urheiluseura on aika helppo vallata. Onneksi suurimmalla osalla seuroja ei ole kuin henkistä pääomaa. Ne seurat, joilla on rahaa tai helposti rahaksi muutettavaa pääomaa, tarkastakaa heti sääntönne. Seurassa muodostuu helposti soraääniä ja muutama agitaattori kerää helposti itselleen porukan. Vaikka kaikki edelliset viisi kohtaa olisivatkin seurassa tehty oikein, voi olla että vuosikokouksessa asiat menevät päälaelleen ja kohta no.2 tulla voimaan. Urheiluseuran toimihenkilölle vuosikokous on aina jännityksen paikka. Budjetti voidaan palauttaa pöydälle. Strategia hylätä. Yhdistys on lopulta organisaatio, jota ohjaa jäsenten halu ajaa toimintaa johonkin suuntaan.

 

Ok, rekisteröity yhdistys ei toimi. Mikä tilalle?

En tiedä. Yritysmuoto vastaisi enemmän toiminnan muotoa, mutta kuka haluaa menettää kunnan/kaupungin tuet, joutua olosuhdelistassa yleishyödyllisten yhdistysten taakse ja lyödä lopuksi vielä lisätä 10% arvonlisäveroa päälle? Ok, monet lasten liikuttajat (Hoplop yms.) ovat yrityksiä, mutta niiden business model on kuitenkin huomattavasti toisenlainen kuin urheiluseuran. Ehkä paras ratkaisu olisi yhdistyksen ja yrityksen symbioosi, jossa yrityksen toiminta on ostettu todella pitkällä sopimuksella asianmukaisine sopimussakkoineen.

Tämä asia vaatisi hieman lisää tutkiskelua ja paneutumista, ehkä palaan asiaan jossain vaiheessa.

Bookmark the permalink.