Mihin junioritoimintaa tarvitaan?

Tomi Tiilikainen kirjoitti:

Ja myöskään junnupuolta ei ole saatu kunnolla käyntiin. Vrt. esim Lpr samassa ajassa.

Tartuin tähän monitoimimies Aleksi Valavuoren ja toimittaja Tiilikaisen Twitter-keskusteluun IS Veikkaajan Joensuun Katajaa käsittelevästä jutusta. Tiilikainen piti ainakin jokseenkin negativiisena asiana sitä, että Joensuussa ei ole saatu junioritoimintaa samanlaiseen nousuliitoon kuin vaikkapa Lappeenrannassa. Miksi tämä on mielestäni täysin epäolennaista?

Ensinnäkin, edustusurheilun ja junioritoiminnan resurssien tulisi tänä päivänä olla täysin eriytetyt ja itsenäiset. Kaiken rahoituksen ja toimintaa pyörittävien henkilöiden tulisi olla omassa organisaatiossaan ilman,  vastuita toisten tekemisistä. Tämä takaa sen, että toimintaan osallistuvat ihmiset kohdistavat toimintansa omaan kiinnostuksen kohteeseen ja että junioritoiminnasta ei pumpata rahaa edustustoimintaan. Olen nähnyt monta urheiluseuraa, jossa puheenjohtaja, toiminnanjohtaja tai valmennuspäällikkö on ensisijaisesti edustustoiminnan käytettävissä, vaikka resurssit tulevat junioripuolelta.

Toiseksi, junioripuolen tuloksilla ei ole mitään yhteyttä edustusjoukkueen tuloksiin ja päinvastoin: Tapiolan Honka jäi pois Korisliigasta. Mikä muuttui junioripuolella? Ei mikään, seuran joukkueet ovat edelleen maan parhaita. Miten Lappeenrannan NMKY:n nousu miesjunioripuolella on näkynyt edustusjoukkueen toiminnassa? Tai Katajan olemattomat juniorit Joensuussa? Kehtaan väittää, että Katajan edustustoiminta on huomattavasti parempaa, kun siellä keskitytään koripallossa yhteen asiaan. En ymmärrä, miksi Katajan pitäisi keskittyä junioritoimintaan, kun seuran edustuskoripallo on tuollaisessa pitkäaikaisessa, kestävässä nosteessa.

Ehkä joissain kaupungeissa oikeasti kannattaa pitää huolta seuran junioritoiminnasta, mutta yliopistokaupungeissa ei. Siksi Joensuu ja Lappeenranta herättävät aina kiinnostusta, kun taas Kauhajoelta virta vie lähtökohtaisesti jopa omat junnut poispäin.

Hyvä junioritoiminta on itseisarvo ja se kannattaa aina. Mutta se vaatii kokonaan omat tekijänsä – ne joita se oikeasti kiinnostaa.

Bookmark the permalink.

Comments are closed