Lyhyt lista varhaiskoripallon valmentamiseen

Twitterissä käydyn keskustelun pohjalla ajauduin miettimään miten pitäisi pienten lasten koripallon valmentamista kouluttaa? Mitkä asiat ovat merkityksellisiä? Ja nyt kun puhun varhaiskoripallosta, tarkoitan kaikkia pieneen koriin pelaavia junioreita eli pääasiassa U8-U12 -ryhmiä. U6-U7 -ryhmiin nämä ohjeet pätevät osittaisesti. Tässä kirjoituksessa listaan tärkeimmät valmennukselliset kulmakivet, joiden varaan valmennus rakennetaan.

Varhaiskoripallon valmentamisen kulmakivet ovat:

  1. Laadukkaat harjoittelurutiinit
  2. Innostava ja kannustava valmennus
  3. KISS
  4. Tulevaisuutta rakentava pelitapa


LAADUKKAAT HARJOITTELURUTIINIT

Oletetaan, että tyypillisellä supermikrojoukkueella on 80 tuntia harjoitteluaikaa kaudessa. Miten tämä kannattaisi jakaa? Vastaus: ei ainakaan jonottamiseen ja valmentajan puhumiseen. Muutama ohjenuora, miten laadusta saa rutiinin:

Kiireen vaikutelma – johda harjoitusta kuin oltaisiin koko ajan myöhässä. Juomatauot, ohjeet, siirtymät niin nopeasti kuin mahdollista. Tauot venyvät aivan liian helposti minuutteihin.

Aina täysillä – lyhyt ja tehokas treeni on parempi kuin pitkä, jossa on palauttavia jaksoja. Lapset tulee opettaa rakastamaan treenaamista ja hikoilua. Teet pelaajille karhunpalveluksen, jos treenit ovat kevyitä. Koulussakin on ekaluokkalaisille lyhyemmät päivät, ja syystä.

Paljon palloja, vähän jonoja – suunnittele harjoitukset niin, että pelaajien ei tarvitse viettää aikaa jonoissa. Käytä mahdollisimman paljon koreja ja kentän tilaa. Jaa tarvittaessa pienempiin ryhmiin.

Pelaa paljon – pelaamista kannattaa olla heti, kun mahdollista ja joka harjoituksissa. Pelitapahtumia pitäisi olla 3 viikon välein ja mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Pelitapana kaikkein paras on 3 vs 3 pienellä kentällä, jotta peli on nopeaa, mutta ei liian juoksupainotteista ja jotta kosketuksia tulee mahdollisimman paljon. Jokainen ottelu on erinomainen harjoitustapahtuma.


INNOSTAVA JA KANNUSTAVA VALMENNUS

Mitä pienemmästä lapsesta puhutaan, sitä turvallisemman ympäristön he tarvitsevat itselleen. Valmentajan tulee luoda positiivinen oppimisympäristö, jossa pelaaja rohkeasti haluaa yrittää uusia asioita.

Leikitä – lapsille koripallo (tai mikä tahansa muu urheilu) on leikkiä. Huijaa lapset valmennusrutiineihin leikin avulla, koska tiukan struktuurin harjoitteet tarvitsevat vastapainoksi leikinomaista harjoittelua. Leikki ei ole vastakohta harjoittelulle, vaan havaintomotoriset harjoitteet voi hyvin tehdä leikinomaisesti ja usein jopa pallon kanssa.

Kannusta yrittämään – palkitse yrittämisestä ja täysillä tekemisestä. Jo aivan ensimmäisistä harjoituksista alkaen pelaaja laitetaan heittämään koreja. Tavoitteena on saada pelaaja yrittämään jotain sellaista, mitä hän ei vielä osaa. Itsensä ylittämisestä pitää aina antaa täysi tunnustus, sillä pelaaja on silloin yrittänyt jotain, mitä ei vielä osannut.

Heittäydy – valmenna rohkeasti omalla persoonallasi. Tee niin kuin sinulle on luontevaa. Älä feikkaa.

Pidä vaatimustaso – valmentaja on kasvattaja. Älä hyväksy huonoa käytöstä. Varhaisvaiheen yhtenä tavoitteena on harjoitella harjoittelemaan.

KISS

Eli Keep it simple, stupid. Pidä opetettavat asiat vähissä ja pilko ne niin yksinkertaisen pelkistettyyn muotoon, että ne on helppo opettaa. Mikä sitten on vähän? U8-ryhmässä minulle riittää pelitavaksi kolme sääntöä hyökkäämiseen ja kolme puolustamiseen. 

Yksinkertaisuuden pitää kulkea läpi kaiken toiminnan aina yksittäisestä harjoitteesta kokonaisuuteen. Tässä muutama merkittävä hyöty yksinkertaisuudesta:

Sisäistät itse asiat helpommin – kun joudut miettimään asiat mahdollisimman yksinkertaisen kautta, joudut samalla miettimään kaikkein olennaisimman

Pelaajat oppivat nopeasti – kun asia on yksinkertainen, sen oppiminen suoraviivaistuu ja siihen täytyy käyttää vähemmän kallisarvoista saliaikaa.

Uudet pelaajat pääsevät nopeammin mukaan –  mitä vähemmän uusia asioita hahmotettavaksi, sitä nopeammin pääsee itse asiaan käsiksi.

TULEVAISUUTTA RAKENTAVA PELITAPA

Hyvä valmennus rakentaa eikä sulje pois mahdollisuuksia. Talo rakennetaan piirustusten mukaan, mutta meidän ongelmamme on valaa perustukset ilman tietoa valmiista talosta.

On siis järkevää rakentaa valmiuksia monenlaisen tulevaisuuden pelitavan varalta. Perusasiat ovat tietysti pelitapariippumattomia.

Mieluummin aktiivisesti ja aggressiivisesti – vauhtia on aina helpompi vähentää kuin lisätä. Tämä liittyy vahvasti harjoittelurutiineihin, sillä joukkue ei voi pelata paremmin kuin harjoittelee.

Pallo jakoon – yksinkertainen, kollektiiviseen koripalloon perustuva pelitapa on yksinkertainen (ks. edellinen kohta) ja on kaikilla mittareilla pelaajien etu pitkällä aikavälillä.

Jos seurasi tarvitsee näissä asioissa koulutusta tai muuten vain kiinnostaa, niin soita 050-3263062 tai lähetä sähköpostia hede@heikkivenhola.fi

Bookmark the permalink.

Comments are closed