HJK-juniorit ry – älkää hölmöilkö!

Hesari uutisoi tänään, että HJK ry ja HJK-juniorit ry yhdistyvät, jos (jälkimmäisen) yhdistyksen vuosikokous niin päättää. Yhdistysten hallitusten tavoitteena on koota koko seuran jäsenet yhden katon alle, mutta perustelut ovat tällaisessa piippuun ajamisessa tyypilliseen tapaan vähän heikkoja. Tähän asti HJK ry on keskittynyt kilpa- ja edustusurheiluun vastaten mm. akatemioista, HJK-juniorit ry on taas lapsi- ja harrastejalkapalloseura.

Jos HJK-juniorien jäsenet ovat yhtään fiksuja ja ajan tasalla, he äänestävät yhdistymistä vastaan. Syynä on lyhyesti ja yksinkertaisesti tämä:

Vähä vähältä yhdistyksen resurssit kohdistuvat sinne, missä suurin kiinnostus on. Ja tämä tarkoittaa juuri kilpa- ja huippu-urheilua. Päätökset eivät ainakaan alkuun ole mitenkään dramaattisia, vaan alkavat pienistä valinnoista: harjoitusolosuhteista, työntekijöiden ajankäytöstä yms. Eikä aina tarvitse olla edes ristiriitaa. Mitä luulette, mihin ryhmiin ensimmäisenä valitaan valmentajat, kilpa- vai harrastepuolen ryhmiin?

Vaikka en jalkapallopiirejä erityisen tarkasti tunne, minulle jää koko asiasta kuva että yritetään korjata jotain, joka ei ole rikki:

“Maailmalla kun liikumme, puhumme aina vain HJK:sta. Mutta todellisuudessa tähän asti on ollut kaksi eri junioriseuraa”

– Antti-Jussi Väinölä, HJK-juniorit ry:n puheenjohtaja

Todellisuudessa ihmiset eivät erottele HJK:ta sen mukaan mihin yhdistykseen he kuuluvat, vaan mitä pelipaitaa ja nimeä he itsestään käyttävät. Ihan oikeasti, kenelle (sisä- tai ulkopuoliselle) organisaatiorakenteella on edes pienintäkään merkitystä seuraidentiteetin kannalta? Väinölä jatkaa:

Harrastajapelaajien rahoilla ei kustannettaisi kilpapelaajien toimintaa, siitä ei ole mitään vaaraa. Harrastajapelaajien rahat kohdennettaisiin edelleen harrastustoimintaan. Tällaiset asiat on hoidettu yhdistymissopimuksessa.

 

Nämä ovat kauniita sanoja. Valitettavasti ne voidaan vuoden päästä unohtaa, jos yhdistyksen vuosikokous niin päättää. Väinölän oudoin lausahdus oli kuitenkin mielestäni tämä:

“Yhdistymisen avulla saisimme aiempaa laadukkaampaa valmennusta ja toimintaa joka tasolle. Kaikki junioripelaajat saataisiin ikään kuin samaan putkeen”

Miksi putkea ei nyt muka ole? HJK-juniorit kerää lapset toiminnan pariin, josta parhaimmat valitaan HJK ry:n edustusjoukkueisiin. Se on jo olemassa! Jos siinä on ongelmia, niin ei siihen tarvita uutta yhdistystä.

Veikkaanpa, että HJK ry:llä on raskaan kulurakenteensa vuoksi jatkuvaa taloudellista haastetta selvitä kaudesta toiseen ammattivalmentajien ja laadukkaiden olosuhteiden kanssa ja tämä on lopullinen syy yhdistymiseen. Voi olla, että rahaa ei siirretä suoraan eteenpäin, mutta voiko joku luvata, että vaikkapa kaupunginavustukset käytettäisiin ryhmäkohtaisesti?

Voi myös olla, että ehdotus menee läpi ja parantaa kaikkien asemaa. Oma, puhtaasti kokemuksiin ja näkemyksiin perustuva, ajatusmaailmani on perustaa edustusjoukkueille omia yhdistyksiä, mikä saa taloudelliset ja ihmisresurssit kohdistumaan yhdistyksen omaan toimintaan. Siksi koen, että tässä rakennetaan taas isoa blokkia, joka ei pysty hallitsemaan itseään. Aika näyttää.

Bookmark the permalink.

Comments are closed